Smartphone, tablet en computer

Belastingrisico: 🔥🔥 | Aftrekbaarheid: 100%.

Yann PETIT avatar
Geschreven door Yann PETIT
Meer dan een week geleden bijgewerkt

100% gebruikt voor professionele activiteit ?

In dit geval trek je 100% van deze kosten af en krijg je 100% van de btw terug. Dit geldt voor alle multimedia-apparatuur (smartphones, computers, toetsenborden, schermen, muizen, kabels, adapters...) 📟. Maar zo eenvoudig is het niet ! Je moet bijvoorbeeld bewijzen dat je een tweede smartphone hebt voor privégebruik en dat je de werktelefoon nooit voor privédoeleinden gebruikt.

In de praktijk trekt een voltijdse zelfstandige meestal 75% van deze kosten af (het beroepsgedeelte). De btw op dit beroepsgedeelte is 100% terugvorderbaar. Als je niet voltijds werkt, zal een pro rata deel van de uitgaven berekend moeten worden.

In een vennootschap is het anders: de vennootschap trekt 100% af, maar er geldt een voordeel van alle aard voor de persoon die het goed gebruikt (beheerder of werknemer). Voor btw is er een terugvorderingstolerantie van 75% die automatisch wordt toegepast, tenzij 100% professioneel gebruik kan worden aangetoond (je hebt bijvoorbeeld 2 mobiele telefoons).

Afhankelijk van het bedrag van de aankoop en hoe lang je van plan bent de smartphone, tablet of computer te gebruiken, worden de uitgaven ofwel volledig in aanmerking genomen tijdens het jaar, ofwel behandeld als een vast actief en afgeschreven. De afschrijving volgt dan dezelfde aftrekbaarheidsregels als hierboven beschreven.

💡 Houd er rekening mee dat als je kiest voor het forfait van 75% voor btw-terugvordering, dit impliceert dat er sprake is van privégebruik en er dus een voordeel in natura moet worden toegepast in het geval van een vennootschap of een privéaandeel in het geval van een particulier. Dankzij de BILLY-toepassing, die onmisbaar is voor je boekhouding, kun je een hoger aandeel verantwoorden.